Munkáim, érdeklődéseim.

Szegeden, a tanulmányaim végén 1977-ben kaptam tanári diplomát. Budapesten kezdtem el tanítani, majd kollégiumi nevelőtanárként dolgoztam fiatal, lelkes pedagógusként és később: két fiú édesanyjaként. Csoportvezető tanárként a vidéki diákok testi, szellemi és érzelmi fejlődésének elősegítése volt a legfontosabb feladatom, mellette sok nagyon kedves tevékenységet végeztem. 23 évesen a művészi ambíciókkal is rendelkező igazgató hatására belevetettem magam a művészetekbe, mert foglalkozásokat kellett tartanom a diákoknak képző-, ipar-, zene-, színház és filmművészetből. Jártunk múzeumokba, kiállításokra, színházakba, moziba a középiskolásokkal és a foglalkozásokon vetítettünk, illetve zenét hallgattunk. A művészet iránti érdeklődésemet megerősítették ezek az évek, melyben sok új ismerethez jutottam. A kulturális programok mellett kirándulásokkal, sporteseményekkel töltöttük meg a szabadidőt. Még pályázatírással, rendezvényszervezéssel, évkönyv szerkesztéssel és kreatív alkotókör vezetésével színesítettem a kollégium életét –és a magamét is.

Jelentős változást hozott az életemben a PR (public relations). Amikor a képzésre jártam, úgy éreztem: ennél érdekesebb, színesebb munkát egyetlen szakmában sem végezhetnék. Sok önállóságot, kreativitást igénylő munkára kaptam lehetőséget, amelyek maradandó, szép élményekhez juttattak.

Dolgoztam olyan munkakörben is, amiben nem kaptam fejlődési lehetőséget és a flow élményt is ritkán élhettem át, de a megszerzett tapasztalatok és az ott megélt munkanapok által valószínűleg még empatikusabbá, még megértőbbé váltam.

 

Kapcsolatom a művészetekkel

A művészetek iránti érdeklődésem általános iskolában érzékelhető volt és a mai napig alkotó-befogadó emberként élem az életem.

A zenével történő eggyé válást 13 éves koromban tapasztaltam meg először, s azóta megszámlálhatatlan alkalommal ismétlődött meg. A klasszikus-, az opera- a nép-, a jazz zene mellett az utóbbi években a keleti zenével ismerkedem, feszültségoldó, harmonizáló hatása és lelket gyönyörködtető hangzása miatt a napjaim részévé vált. Találkozásom a gongokkal és hangtálakkal újabb egységélményhez juttatott és az aktív zenei játékélményt is megkaptam általuk. A tibeti/nepáli hangszerekből elővarázsolt hangok oldják a feszültséget, segítik az egyensúly helyreállítását, melynek megteremtésében minél több embernek szeretnék segíteni. A népi fazekassággal töltött másfél év az agyag, a formák, a mázak bűvöletében telt és még közelebb hozta a népi és iparművészeti kerámiát. Nem minden alkalommal járt sikerélmény a korongozás során, de néha megadatott. Mindegy, hogy milyen szinten tudunk alkotómunkát végezni, ha létrehozunk valamit, amire örömmel, elégedettséggel tekintünk, szárnyalunk a látványtól, a folyamat élményétől, akkor miénk a flow, aminél többre nem is vágyhatunk. .

Dolgoztam néhány évig Budapest egyik legismertebb galériájában, ahol elsősorban kortárs művészek munkái kerültek a falakra, terekbe. Több alkotó munkáját csodálattal, rajongással néztem minden alkalommal és ekkor szerettem meg a grafikát és a rézkarcot. Reich Károly, Kass János és Orosz István varázslatos alkotásait nem lehet nem szeretni. A galériában láthatók voltak egy kanadai szobrászművész kisplasztikái is, az ő alkotásaiból rendezhettem kiállítást a Millenárison, ami izgalmas és felemelő élményt hozott számomra.

A 2018/19-es tanévben a MOME Művészettel nevelés (művészetterápia) képzésére járok, s úgy érzem, újra lehetővé válik, hogy én inspiráljak másokat az alkotómunkára. Volt már részem benne kollégiumi tanárként, diákjaim megtapasztalhatták az alkotás élményét a kreatív alkotókör keretében. A hobbiművészeti tevékenységekbe belefeledkezve hetente néhány órára önmaguknak is meglepetést hozó ajándéktárgyakat készítettek. Az „Alkotó, művészeti hétvége kollégista diákoknak” c. rendezvényen művészek támogatásával jutottak felejthetetlen élményhez a képző-, ipar- és előadóművészet iránt érdeklődő diákok, s mi, felnőttek is.

 

Spiritualitás az életemben

Első tudatos lépésemet a spiritualitás felé 1993-ban tettem meg, amikor jelentkeztem reiki tanfolyamra. Király István tradicionális USUI reikimester spirituális tanításai és vezetett meditációi olyan élményekhez juttattak, amelyeket most is képes vagyok felidézni, ahogy a beavatás pillanatait is. Testi, tudati, gondolati és érzelmi szinten nagy találkozás volt ez önmagammal és az Univerzummal. Ekkor jutottam el ahhoz a felismeréshez, hogy az Univerzumtól mindig megkapom a támogatást, ha kérem, de kérés nélkül is sokszor éreztem egy-egy nehéz helyzet után, hogy Isten a tenyerében tartott.

A transzperszonális pszichológia egyik legjelentősebb hazai képviselőjéhez is eljutottam, aki nagymértékben segítette a fejlődésemet. Dr. Orosz Katalin klinikai szakpszichológus, transzperszonális terapeuta C. G. Jung elméletének követője, aki szerint a testi és lelki tapasztalatokon túl, spirituális élmények is gazdagítják az emberi életet. Az önismereti tréningek egyre mélyebb felismerésekhez juttattak, melyek érthetőbbé tették korábbi döntéseimet, motivációimat, reakcióimat, változási és változtatási szándékaimat.

Fontos szerepet játszott az utamon egy képzés, aminek kertében néhány újabb érdekes területtel ismerkedhettem meg: Magyar népi gyógyászat, gyógynövényterápia, Keleti gyógymódok, Ayurvédikus táplálkozás, színterápia, Numerológia. A szakrális helyek magas energiaszintjéről is itt hallottam előadásokat, néhány Szent helyen magam is megtapasztalhattam a feltöltődés rendkívüli lehetőségét. A szakrális helyek egy részében lágyabb, az érzelmekre ható finomabb energiák tapasztalhatók meg, a magasabban fekvő helyeken tisztább, a tudatra ható energiák is működnek. Legkedvesebb számomra Dobogókő, a Föld szívcsakrája. A kínaiak is tisztelettel viszonyulnak hozzánk, magyarokhoz, amiért a mi országunkban található ez a kiemelkedő jelentőségű hely.

A tibeti hangokkal töltött hétvégék a spirituális fejlődésemben fontos állomást jelentettek. A gongok, a hangtálak megszólaltatásával minden alkalommal egy spirituális utazásra indulok. Szeretném magammal vinni mindazokat, akik szívesen tartanak velem.

 

Találkozásom a hangtálakkal, gongokkal

2015-ben jelentkeztem egy hétvégi workshopra, ahol megismertem a tibeti/nepáli hangtálakat. Egy újabb hétvégén következtek a gongok, majd az intuitív hangszerek: sansula, indián fuvola, tingsa, koshi, Angel tube, sámándob, stb. Olyan mélyen megérintettek az ősi hangszerekből elővarázsolható hangok, hogy a megismerési folyamat azóta is tart. Fejlődésemet egy spiritualitásban magas szinten álló, kiváló tanítómester és egyben nagyszerű ember segíti, Bálint Györgyi, aki hangterápia- és zeneterápiai végzettségét Indiában szerezte, rendszeresen részt vesz külföldi szakirányú továbbképzéseken és szakmai tanulmányutakon. Györgyi személyesen választja ki a gongokat, hangtálakat a készítőknél, melyekből Budapesten a Hangterápia központban lehet válogatni, vásárolni. A fejlődéshez az is hozzátartozik, hogy nem csak a képző helyszínen, hanem otthonunkban is gyakorolunk, alkalmazzuk a tanultakat és kialakítjuk saját stílusunkat. Hangszereim: gong, hangtálak és néhány intuitív hangszer. Általuk, velük lehetőségem van arra, hogy másoknak is örömöt szerezek az ősi tibeti zenével. A spirituális zene felemelő, egyensúlyt teremtő és fejlődésemet segítő hatását a napi játék és a zenehallgatás segíti, legtöbbször indiai zenét hallgatok. Aki megpillantja a tibeti hangszereimet, csodálattal és tisztelettel néz a mindig látható készletemre és kéri a hangok megszólaltatását tőlem, vagy ő, maga szeretne játszani.

 

Mit jelent nekem a hangterápia?

A hangterápia a legszebb, legszelídebb, az érzelmeinket leginkább érintő gyógymód. Valahol megszületnek a hangok és rajtam keresztül áramolva itt, a Földön is hallhatóvá válnak. A tibeti hangszerek megszólaltatásával minden alkalommal egy spirituális utazásra indulok, ahova szeretném magammal vinni az embereket.

 

Utam a Life coachinghoz

Önmagamat ismerő, folyamatosan fejlődő személy vagyok, aki mer új utakra lépni. Az elmúlt évtizedekben többféle elméleti, ill. gyakorlati képzésen részt vettem pl. a következő területeken: népi fazekasság, természetes gyógymódok, Schüssler sók gyakorlati felhasználása, Ajurvédikus táplálkozás, Numerológia. És elérkezett az idő, amikor a Life coaching, az „Életviteli személyes tanácsadó” képzés került az érdeklődésem középpontjába. A Pro Bona tanfolyamán, a coachszerep gyakorlása megerősített abban, hogy jó irányba indultam el. Csodálatos feladat segítőként dolgozni, emberek életét örömtelibbé tenni.

 

Mit jelent nekem a coaching?

Számomra a coaching egy intuitív utazás egy másik ember változásáért, fejlődéséért.

Mély emberi szeretettel, alázattal, odafordulással, együttérzéssel és lelkiismeretességgel szeretném a hozzám forduló embert

 • segíteni abban, amiben elakadt;
 • átsegíteni a nehézségeken;
 • felemelni a mélységből, ahova lecsúszott;
 • eljuttatni a kitűzött céljához;
 • biztatni, bátorítani, hogy induljon el, mert meg tudja csinálni;
 • erőt adni ahhoz, ami lehetetlennek látszik;
 • segíteni az embert, akinek épp fáj az élet egyik szelete, de lehet, hogy több is.

Mindezt a coachee-ért és magamért érzett felelősségvállalással teszem, folyamatos önreflexió fejlesztése mellett.

 

Motivációm: elkötelezettség az ember iránt, aki lehet

 • határozott vagy bizonytalan
 • bátor vagy bátortalan
 • türelmes vagy türelmetlen
 • törékeny vagy kemény lelkű
 • megbízható vagy megbízhatatlan
 • nagylelkű vagy önző
 • hűséges vagy hűtlen
 • nagyképű vagy szerény
 • önálló vagy önállótlan
 • spirituálisan fejlett vagy csak a látott, tapasztalt dolgokban hisz
 • felelősségtudó vagy könnyelmű
 • reális önértékeléssel rendelkező vagy kishitű
 • távlatokban gondolkodó vagy az orráig sem látó
 • Istenben hívő vagy ateista
 • céltudatos vagy céltalan
 • nagytudású vagy szerény képességű

 

Tel: +36-70-207-2670