A hangterápiáról röviden

A tibeti hangszerek megszólaltatásakor rezgések keletkeznek, melyek az emberi testben hullámokat keltenek, ezek ellazult állapotba, relaxációba viszik a klienst. A hanghullámok eljutnak a sejtekig és elindítják a szervezet öngyógyító folyamatait. A fizikai testre gyakorolt pozitív hatás mellett az ősi tibeti hangszerekből (gong, hangtálak és más intuitív hangszerek) elővarázsolt hangok az érzelmekre, a lélekre és a tudatra is harmonizáló hatással vannak.

A hangterápiás kezelés

Az alternatív gyógymódok között az egyik legszelídebb, legszebb, az érzelmeinket leginkább érintő módszer a hangterápia, rezgésterápia. Optimális helyzetben a kliens a hangterápiás kezelés alatt kényelmes helyen fekszik, ellazulhat, nincs zavaró tényező. A terapeuta a hangtálakat elhelyezi körülötte úgy, hogy mindegyik csakrához a megfelelő tál kerüljön legközelebb azért, hogy a terápiás folyamat során könnyen kézbe vehető legyen. A terapeuta a kezelés során a test különböző pontjai (csakrái) fölé helyezi a tálakat (a testre is ráhelyezhető a tál, ha a kliens szívesen fogadja), majd a megfelelő méretű ütőkkel megüti, megszólaltatja őket. Az eszközök hangjának megszólaltatása közben a hangok rezgései hullámokat keltenek a testben, melyek aktivizálják a sejteket, ezáltal fejtik ki jótékony hatásukat. Az energiamezőben korábban keletkezett zavarok, az energiablokkok a rezgések segítségével megszüntethetők, és az energiaegyensúly helyreállítható. Lehetővé válik a gyógyító energia szabad áramlása, és elindulhatnak az öngyógyító folyamatok. Ez a csodálatos hatás azért jöhet létre, mert testünk legnagyobb mennyiségű összetevője – 60-70 %-a – víz. Ez a vízmennyiség a sejteken belül és a sejteket körülvevő folyadéktérben helyezkedik el.

A hangterápia aktivizálja az öngyógyító folyamatokat

A hangterápia megkezdése előtt a terapeuta megismeri a kliens egészségügyi problémáit, panaszait. Az alternatív gyógyítók jól ismerik a hét csakra kapcsolódását a testi-lelki problémákhoz és az életenergia egyenletes áramlásának fontosságát, s ennek megfelelően alakítják a terápiát. Elengedhetetlenül fontos, hogy a terapeuta képes legyen az ismert érzékelési csatornákon (látás, hallás, tapintás) túli érzékelési csatornákat is használni. Yehuda Magan, a „Módszeres terápia” atyja a következő három, új csatorna jelentőségét hangsúlyozza: imagináció (a másik ember belső valóságának a leképezése, a látással analóg tevékenység), inspiráció (a lélek érzékelése; képessé tesz bennünket arra, hogy a másik ember belső világának élményszerű tapasztalatát felfogjuk;) intuíció (megértés, bensőséges, intim tudás: ismerni, amit a másik ember tud, vagy tudni vél). Ezek segítik a hangterapeutát abban, hogy ráhangolódjon a páciensre és az „itt és most”-ban alkotó-gyógyító emberként minden információforrást felhasználjon.

A hangterápia aktivizálja a szervezet öngyógyító folyamatait és ezért az egészségben jelentős javuláshoz segíti a klienst, vagy teljesen megszünteti a panaszait. A hangterápia és a hangfürdő holisztikus gyógymód, egyszerre hat a testre-lélekre-szellemre. Hatása azonnal érezhető. Tapasztalatok alapján a hangterápia alkalmas lehet – többek között – a következőkre:

 • a szervezet megzavart egyensúlyának helyreállítására
 • biológiai folyamatok szabályozására
 • fejfájás, görcsök és emésztési zavarok megszüntetésére
 • anyagcsere-folyamatok elindítására
 • immunrendszer erősítésére
 • női ciklus szabályozása
 • szorongás, feszült állapot oldására
 • hangulatjavításra
 • a belső harmónia megteremtésére
 • energianövelésre
 • harmonizálásra, tisztításra
 • jobb és bal agyfélteke működésének összehangolására
 • segít megszabadulni a negatív szemlélettől
 • fiatalosság megőrzésére
 • életöröm átélésére
 • öregedés lassítására
 • belső béke megteremtésére
 • elősegíti a pozitív beállítottsághoz jutást
 • vitális energia növelésére
 • optimistábbá válásra
 • negatív érzések elengedésére
 • inspirációhoz jutni
 • kreatívabbá válni
 • spirituálisan fejlődni
 • flow élményhez jutni

Hangfürdő – örömzene

A hangfürdő örömzenélés, egy kreatív, improvizációs koncert, amelynek hangulatát, stílusát, zeneiségét a megszólaltatott hangszerek, eszközök határozzák meg és annak az embernek a személyisége, szellemisége, aki megszólaltatja őket. A hangfürdő létrejöttében a zenét játszó ember – terapeuta – mellett a közönségnek is nagy szerepe van. Akár egy, akár száz főből áll a hallgatóság, a játékra hatással van, vannak a jelenlévők. A hatalmas színpadon éneklő, vagy koncertet adó hírességek nyilatkozataiban is sokszor hallhatjuk: érzi a művész, hogy a jelenlévő több ezer, vagy több tízezer ember milyen jól ráhangolódott a zenére, és sokszor megköszönik az inspiráló közönségnek, hogy ki tudták magukból hozni a maximumot, amiben ők is jól érezhették magukat.

A hangfürdő is egy hangterápia, a hangok rezgései éppen úgy behatolnak a sejtekbe, ahogyan a kimondottan terápiás céllal végzett játék során. Egyre több helyen vehetjük igénybe a hangfürdőt, a zene kikapcsoló, stresszcsökkentő hatását. Kata és Zsuzsa (élménybeszámolóik olvashatók) azok közé tartoznak, akik felismerték, hogy szükség van segítségre, nem engedhetik meg, hogy tovább pörgessen őket a munkahelyi feszültség. A sokféle lehetőség közül, ők is a hangfürdővel szeretnék megtartani testi és lelki egyensúlyukat. A hangfürdő – többek között – a jobb és bal agyfélteke működését összehangolja, a csakrarendszert harmonizálja és a spiritualitást fejleszti.

A hangfürdő főbb hangszerei: hangtál, gong, intuitív hangszerek, de ezeken kívül a több fős zenei csapatban különleges, ritkán hallható eszközökkel is találkozhatunk. Mi, az örömzenét játszó emberek természetesen előre eltervezzük, felépítjük a zenei programot. Ha egyszerre többen adunk koncertet, még komolyabb előkészületekre van szükségünk, hiszen az összhangnak jelen kell lennie a közös zenélés első pillanatától az utolsóig. A hangfürdőnek többnyire van célja, betervezett hangulata, íve, bevezetése, befejezése és hatása. Általában röviden megfogalmazzuk a hangfürdő célját, címet adunk neki: Pl. így: meditáció; relaxálás; energetizálás; vidám nyári koncert. Az ünnepek közeledtével ahhoz kapcsolódó, annak hangulatát megidéző koncerteket is meghirdetünk: pl. Karácsonyi, Húsvéti, Szüreti koncert.

Az örömzene elnevezést a jazz zenében, a koncert végén sorra kerülő és hatalmas élményt nyújtó „dzsemmelés”, jam sessiontól kölcsönöztük – mi, hangterapeuták -, melynek legtalálóbb magyar neve: „örömzene”. „Különböző együttesek tagjai spontánul, mintegy saját örömükre muzsikálnak, improvizatívan.” Ezek mögött általában rendkívüli szakmai tudás áll.

Mi, a XXI. századi emberek

Zaklatott, rohanó életünkben nem mindig tudunk nyugodt, örömteli órákat biztosítani magunknak, ami előbb-utóbb megviseli a szervezetünket. Az energia szabad áramlása sérül, és mi idegessé válunk, soknak érezzük a stresszt, szorongunk, megjelennek félelmeink: meg tudunk-e felelni a sokféle elvárásnak? Érezhetjük a lehangoltságot, az érzelmi labilitást, sőt egyre több ember a depressziót is. Ezeken kívül még sok negatív jel figyelmeztethet bennünket arra, hogy változtatni kellene a helyzeten, amiben élünk. Egyre több ember megérti ezeket a jelzéseket és felismeri, hogy szüksége van külső segítségre, ami által visszabillenhet az egyensúly állapotába és visszakaphatja életenergiáját. Ha a felismeréshez eljutunk, elmehettünk orvoshoz, de az alternatív terápiák közül is választhatunk. Ha még nem súlyos az egyensúlyzavar, ha még nincs szükség gyors orvosi beavatkozásra, érdemes kipróbálni egyik alternatív gyógymódot. Ilyenkor érdeklődhetünk az ismeretségi körünkben és az interneten is tájékozódhatunk, hogy megtaláljuk a nekünk legmegfelelőbb gyógymódot, terápiát.

 

Tel: +36-70-207-2670