ÉRDEKESSÉGEK

 

A tibeti/nepáli hangtál (éneklő edény, zengő tál)

Európába a 19. században, kereskedők által jutottak el az első hangtálak.

A manufaktúrában, kézimunkával készülő hangtálak többsége Indiában, Nepálban és Tibetben készül, több évszázados hagyomány alapján: földbe süllyesztett kis kohókban, kovácsolással. Egy hangtál formáját és az anyag megfelelő szerkezetét a magas hőfokra hevített fém kalapálásával érik el, amely több ember több napos nehéz, összehangolt munkáját igényelheti.

Az egyedi készítésű tálak mellett gyorsabb, könnyebb eljárással, öntéssel is készítenek hangtálakat főként Japánban, Vietnamban, Kínában. A kézműves munka minden területen értékesebbé tesz egy alkotást így van ez a hangtálaknál is. A manufaktúrákban a következő hét fémből állították és állítják elő a hangtálakat (az arányokat titokként kezelik): arany, ezüst, higany, réz, vas, ón, ólom. Ezek megfelelnek a hét bolygónak: Nap, Hold, Merkúr. Vénusz, Jupiter, Mars és Szaturnusz. Ez a mondat megerősíti a Hagyományos kínai orvoslás legfőbb elméletét: az ember, a természet és a világmindenség összefüggésben állnak egymással. A hét féle fém és a kézműves munka biztosítja a hangtál egyedülálló hangját és harmóniáját. A tibeti hangtálak zenei hangzásban rendkívül gazdagok, mindegyik másként szólal meg az ütések hatására. A kézműves hangszerek behangolása megtörténik a készítés során. A tibeti hangtálak frekvenciájának ismeretében még tudatosabban építhetünk fel egy-egy hangterápiás kezelést. A csakráknak nem csak nevük van, minden csakrához meghatározott hang tartozik. „Régi megfigyelés, hogy minél öregebb egy hangtál, annál szebben szól, mivel egy régi hangtálban az anyag belső feszültségei már egyensúlyba kerültek.” – olvasható Bálint Györgyi: Tibeti hangtálak és egészségmegőrzés c. könyvében.

 

A hangterápia, rezgésterápia eredete

A hangok egészségvédő hatását évezredek óta ismerik az emberek. A rezgésterápia a világ összes ősi civilizációjában megjelent, alkalmazták a tibetiek, kínaiak, a görögök, az egyiptomiak, a japánok, és az ausztrál őslakosok is. Ezekben a kultúrákban az emberek harmóniában éltek a természettel, hozzá tudták magukat kapcsolni a Föld, az élőlények és a különböző létezési formák természetes energiáihoz. Az életenergia szabadon áramolhatott a testben, ezáltal egészséges és kiegyensúlyozott életet éltek. Hitték, hogy a világmindenség egy élő organizmus, mely életerővel, finom energiafolyamatokkal van megtöltve, s ez az egyetemes energia minden élet fő alkotóeleme. Aki először találkozik az energia mindent átható erejével, lehetséges, hogy túlságosan misztikusnak találja ezt az elgondolást.

A vallás és a rítusok eredetéről szóló könyvekben olvasható, hogy még az emberi nyelv kialakulása előtti időkben az ősemberek (Homo erectus=felegyenesedett ember, i.e.: 1,8 millió évvel ezelőtt jelent meg.) körbeülték este a tüzet, az egyik nő „énekelni” kezdett, azaz szavak nélküli hangokat ismételt bizonyos ritmusban, majd csatlakoztak hozzá a férfiak. A ritmust csontok, faágak ütögetésével erősítették. Az asszonyok közül néhányan táncolni kezdtek a tűz körül, később a férfiak is csatlakoztak. A ritmus, az énekszerű dallam, a tánc hosszú folyamata megváltozott tudatállapotba juttatta őket. A fejlődés további lépése az volt, hogy újra és újra megismételték a ritmikus éneket, az ütögetéseket és a táncszerű lépéseket. (Forrás: Hoppál Mihály) Talán ez lehetett a hangterápia bölcsője.

 

A coaching eredete

Az elnevezés a sport világából származik: a coaching edzést jelent, a coach edzőt. Tim Gallway (1975) volt az első, aki a coaching lényegéről írt a teniszoktatás területén. Szerinte a saját fejünkben lévő ellenfél sokkal félelmetesebb, mint a teniszháló túloldalán lévő versenyző. Azt állítja, hogy az edző (coach) abban tud segíteni a játékosnak, hogy a teljesítménye útjában álló akadályokat elhárítsa, vagy csökkentse. Ha ez sikerül, felszínre kerülnek természetes képességeink, és nem lesz tovább szükség az edző technikai utasításaira. Az 1980-as években alakult ki a coaching modern formája és azóta folyamatosan terjed, fejlődik világszerte. Ennyi idő elég volt annak bebizonyítására, hogy komoly és tartós sikert eredményező eszköz, megközelítés az életvezetési területen, üzleti vonalon, vagy az élet más területein.

 

 

Tel: +36-70-207-2670